articol aparut pe site-ul https://www.wall-street.ro/
Sibiul are un nou monument istoric: Baia Populară Sibiu, recent restaurată și modernizată. Este cel mai vechi spa din România, datând din 1904, și este complet funcțională.
Clădirea, cel mai vechi spa din România, a fost complet restaurată și modernizată în ultimii ani de Primăria Sibiu printr-o investiție de peste 20 milioane lei. În 2021 a obținut la Bienala de Arhitectură Transilvania premiul juriului în secțiunea dedicată patrimoniului cultural. Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a semnat acum Ordinul prin care clădirea Băii este clasată ca monument istoric, categoria A - grupa b, a anunțat primarul Astrid Fodor. Ca urmare, clădirea ar trebui să fie protejată de orice intervenţie care i-ar putea denatura arhitectura deosebită.
Ce prețuri și ce facilități are Baia Populară SibiuBaia Populară Sibiu este funcțională ca spa și are prețuri extrem de accesibile - astfel, 3 ore la bazin și saună costă 50 de lei pentru un adult și 30 de lei pentru copii sau pensionari. Programările se fac online și se pot face și abonamente sau cumpăra cardouri cadou. Găsiți mai jos toate tarifele pentru Baia Populară Sibiu.
Serviciile Băii Populare sunt acum mult mai la îndemâna persoanele cu nevoi speciale, în clădire fiind disponibil un lift, care face legătura cu toate nivelurile, de la subsol și până la mansardă. Și sala de sport oferă facilități pentru cei cu nevoi speciale.
Zona parterului cuprinde următoarele facilități: piscină, saună uscată, saună cu aburi, cameră cu sare, două bazine cu apă rece și caldă, vestiare ample, zonă de așteptare pentru părinții / aparținătorii copiilor ce iau parte la cursurile de înot.
Etajul 1 este dedicat terapiilor spa: terapii (masaje) de relaxare, recuperare, antistres, cu pietre calde, masaj automatizat pe pat cu pietre jad, hidromasaj pe pat de apă, o zonă dedicată destinderii și relaxării.
Sala de sport este și ea complet renovată și dotată cu aparatură multifuncțională modernă, plus o soluție soft care realizează un circuit de antrenamente, computerizat cu utilizare inclusiv pentru persoanele cu dizabilități (în scaun rulant).
Ce program are Baia Populară SibiuZona Spa (piscină, saune, fitness)
Marți - Vineri : 07.00 - 21.00
Sâmbătă : 09.00 - 21.00
Duminică & Luni - închis
Terapii Spa
Marți - Vineri: 07.00 - 21.00
Sâmbătă: 09.00 - 21.00
Duminică & Luni - închis
Zonă îngrijire corporală - Dușuri
Marți - Sâmbătă : 13.00 - 21.00
Duminică & Luni - închis
* Ultima oră de acces este ora 19:30
** Ultima oră de acces în Zona Spa este ora 18:00
Baia Populară Sibiu este opera arhitectului german Karl Hocheder, profesor la Munchen, și a fost ridicată la începutul secolului trecut, când orașul făcea parte din Imperiul Austro-Ungar. Ea îmbină stilistic forme ale barocului cu elemente de „Jugendstil", fiind cea mai reprezentativă clădire din Sibiu pentru acest stil arhitectural. Inaugurarea a avut loc în 11 decembrie 1904. Din punct de vedere al structurii arhitectonice, Baia Populară Sibiu, este o copie aproape fidelă a Băii Müller din München, realizată tot de Hocheder.
Lucrările de reabilitare a Băii Populare au avut loc între 2018 și 2020 şi au presupus, printre altele, consolidarea clădirii, reabilitarea tâmplăriei şi a tencuielilor interioare şi exterioare, precum şi restaurarea arhitecturii clădirii: balustradele, uşile, compartimentările din lemn ale cabinelor de schimb, scara din lemn, coloanele de piatră şi cuva din piatră de la fântâna bazinului, iar placările ceramice ale bazinului au fost refăcute. De asemenea, reţelele de utilităţi şi spaţiile au fost modernizate. Ulterior, Primăria a început procedura de clasare a clădirii pe lista monumentelor istorice
Istoria Băii Populare SibiuPe locul unde se găseşte în prezent Baia Populară Sibiu a funcţionat prima fabrică de lumânări din stearină din Transilvania, deschisă în 1840. După mutarea fabricii, Franz Frühbeck senior înfiinţează în anii '40 ai secolului XIX primele băi de aburi din oraş.
Ideea de a construi în Sibiul sfârşitului de secol XIX o baie accesibilă tuturor, a aparţinut Dr. Carl Wolff. Adunarea Generală a Casei de Economii (Hermannstädter Allgemeinen Sparkassa) şi-a însuşit această idee şi a furnizat mijloacele de execuţie din fondurile sale de rezervă. Karl Hocheder a însărcinat pe unul dintre cei mai buni asistenţi ai săi la conducerea lucrărilor de construcţie - Hans Heckner care, împreuna cu meşterul Gustav Mätz şi echipa sa, a ridicat extrem de repede acesta clădire. La vremea respectivă nici un alt oraş din Austro-Ungaria de mărimea Sibiului, nu dispunea de o asemenea instituţie.
Baia dispunea în partea stângă, de un bazin lung de 21 de metri, lat de 9 metri, acoperit cu plăci de gresie verde-marin. În dreapta vestibului se ajungea la sauna romano-irlandeză, unică în ţară prin complexitatea dotărilor sale: sală de sudaţie cu 32 de cabine, saună umedă, saună uscată, bazine de alternanță (cald şi rece), duşuri, spaţiu de masaj. La etaj se aflau 10 cabine cu căzi şi duşuri pentru îmbăiere, precum şi 5 încăperi pentru băi de tratament: tratament cu nămol adus din Battaglia (Italia), băi de lumină electrică sau vana pentru curenţi electrici galvanici. Cele mai multe dintre aceste servicii sunt accesibile şi astăzi.
BACK